به گزارش قدس آنلاین، محسن روحی صفت در ارزیابی خود از پیامدهایعدم تشکیل دولت فراگیر در افغانستان توسط طالبان، اظهار کرد: اتفاقی که در افغانستان رخ داد همه را شوکه کرد. هم خود طالبان انتظار نداشتند که در چنین مرحلهای قدرت را به دست بگیرند هم در میان مخالفان از جنبههای مختلف فشار و تشتت آرا به وجود آمده بود و تمایلی به جنگیدن نداشتند.
وی تصریح کرد: در چنین شرایطی طبیعی بود که هم طالبان و هم مخالفان در حالت بلاتکلیفی و شوک باشند تا بتوانند به خودشان آیند و به تدریج هر دو درکی نسبت به شرایط به دست آورند. طالبان هم بفهمند که حکومت داری آن طور که تصور میکردند آسان نیست و انتظاراتی در جامعه وجود دارد که باید به آنها پاسخ داده شود.
این دیپلمات پیشین کشورمان بیان کرد: با توجه به شرایط اقلیمی در افغانستان معمولا زمستانها اوضاع آرام میباشد؛ اما با آمدن فصل بهار امکان تحرکات بیشتر در میان گروهها وجود دارد. در واقع اگر طالبان در سیاست خارجی خود تجدید نظر نکند و از مشارکت اقوام و همه قومیتها استفاده نکند با مقاومتی مواجه خواهد شد.
روحی صفت افزود: اگر مردم در مرداد ماه که طالبان قدرت را بدست گرفتند وارد جنگ نشدند یکی از دلایلش شکاف عمیقی بود که بین مردم و دولت به وجود آمده بود و علاقه نداشتند که مجددا برای حاکمیت قربانی دهند؛ اما اکنون مردم هم محدودیتهای موجود در جامعه را بیشتر درک میکنند و احتمال انجام تحرکاتی از سوی آنها در صورتی که حکومتی عادلانه و فراگیر تشکیل نشود وجود خواهد داشت.
این دیپلمات پیشین کشورمان در افغانستان همچنین اظهار کرد: نکته مهم این است که مردم میدانند رسیدن به یک راه حل از طریق مسالمتآمیز بسیار مناسبتر است و میتواند راهگشاتر از جنگ باشد، بنابراین فرصتی برای طالبان است که استفاده کرده و اقوام مختلف را در دولت مشارکت دهد، حقوق زنان و اقلیت را رعایت کند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر طالبان این هوشمندی و زیرکی را به خرج دهند و از ابزار مشروعیت در حکومت استفاده کند برای خود آنان مناسبتر است و اگر غیر از این باشد در سال آینده سال پرتحولی را در افغانستان شاهد خواهیم بود.
منبع: آفتاب یزد
نظر شما